Skip to main content

Flóra története

Drávucz Rita világ- és Európa-bajnok vízilabdázó kislányánál kétéves korban diagnosztizálták a Charcot-Marie-Tooth (CMT) rendellenességet, amely miatt Flóra kerekesszékkel közlekedik.

Flóra a londoni olimpia után érkezett a családba. Kétoldali dongalábbal született, ezért első hónapjaiban hat gipszelésen és egy Achilles-ín hosszabbításon esett át. Emiatt egészen pici korától részt vesz vízi és szárazföldi fejlesztéseken, terápiákon. Alig volt egy éves, amikor a mozgásfejlődése megtorpant, nem tudott felállni, bármennyire is szeretett volna. Elkezdődött a diagnóziskeresés, több mint egy év múlva pedig a család megkapta az eredményt: Charcot-Marie-Tooth 2C. Ez a leggyakoribb örökletes perifériás neuropátia, amely a peroneus ideget érinti és izomgyengeséget, valamint izomsorvadást okoz. Flóra ma már kilenc éves elmúlt. A terápiáknak, illetve a kitartó csapatmunkának hála, több mint három éve megtette első apró lépéseit, megtapasztalta a robotvezérelt járást, aminek köszönhetően ugrásszerűen elkezdett fejlődni.

További infók

A sport mindennapos része Flóra életének. Többféle sportágat kipróbált már, mint például az ülőröplabda vagy a kajakozás, de rendszeresen látogatja az úszó, falmászó, és akrobatikus rock and roll edzéseket is a terápiák és a zongoraórák mellett. Rita és Flóra 2019-ben a Magyar Parasport Napjának nagykövetei voltak, amelyet minden évben február 22-én ünneplünk megemlékezéssel és országos érzékenyítéssel. A jeles nap legfontosabb üzenete: a sport által mindenki egyenlő.

Flóra élete mérföldkőhöz érkezett: egy veszélyes, de bátor lépés vár rá. Az Alapítvány többek között ehhez kíván segítséget nyújtani. A kislány lábai a járás által okozott terhelés miatt elkezdtek deformálódni, emiatt robotikára sem tud járni. A segédeszközök már nem tudnak kellő stabilitást nyújtani a számára. A megoldást egy komplex rekonstrukciós ortopédiai műtét elvégzése jelentené, így erősen deformált lábai ismét a megfelelő helyzetbe kerülnének, hogy később fájdalom nélkül, önállóan sétálhasson. Mivel hazánkban ez a műtét nem elérhető, Amerikában kell végrehajtani. A Bajnokok a bajnokokért online aukción befolyt összeg hozzájárul a műtét, és egyben Flóra álmainak megvalósulásához.

Licitálás